Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski
ALA BARSZCZ • dawno temuNie każdy lubi spotykać siÄ™ z innymi w barach, na dyskotekach czy imprezach plenerowych. Niektórzy wolÄ… spÄ™dzać czas na tzw. domówkach, ale to wcale nie znaczy, że gorzej siÄ™ bawiÄ…!
Jeśli organizujesz spotkanie dla rodziny lub znajomych, robisz parapetówkę czy nawet imprezę imieninową/urodzinową, z pewnością podstawową sprawą, którą powinieneś się zająć, jest jedzenie.
Poza gorącymi daniami, nie możesz zapomnieć o przekąskach. Jednocześnie powinieneś wziąć pod uwagę to, że przekąski nie będą zjedzone, jeśli przygotujesz zbyt wiele dań gorących. Nie można z niczym przesadzić.
Warto również pamiętać, że nie jest mile widziany stół, na którym (poza zastawą) prawie nic nie ma. Przekąski dają nam tu spore pole manewru. Możemy łączyć różne smaki i podawać je w ciekawy sposób. Można zaserwować przekąski na ciepło lub na zimno.
Które z nich są proste, ale jednocześnie smaczne? (Sałatki pominę w moich propozycjach, choć według mnie na każdej imprezie powinna pojawić się przynajmniej jedna. Przepisów na nie jest mnóstwo, a i samemu można wymyślać nowe.)
Jajka
Jajka można podawać na różny sposób: na miękko, na twardo, sadzone, jajecznica, omlet – każdy wie, o co chodzi, prawda? Na domówkę jajka pasują zawsze.
Najszybciej przygotujemy jajka na twardo z majonezem i ze szczypiorkiem. Można się jednak pokusić o bardziej wymyślne jajka faszerowane – w skorupkach albo bez.
Moja mama na przykład preferuje jajka w skorupkach, co niestety wymaga dużo cierpliwości i precyzji. Jeśli nie posiada się odpowiedniego narzędzia do przekrojenia skorupek, najlepiej wykorzystać nóż z tzw. piłką. Jajka należy ugotować na twardo i przekroić je wzdłuż wraz ze skorupkami.
Następnie wydrąża się żółtko wraz białkiem, drobno sieka, dodaje również drobno posiekany szczypiorek, sól, pieprz i nieco majonezu lub jogurtu, by masa się nie rozpadała.
Następnie trzeba w skorupki nałożyć przygotowany farsz. Przed podaniem każde jajko obtaczamy od strony farszu w bułce tartej i smażymy na patelni. Ciepłe smakują najlepiej!
Pomidory
Pomidory również możemy przygotować w różnoraki sposób. Ja najczęściej serwuję je z mozzarellą, sosem czosnkowym oraz tartym parmezanem.
Pomidory kroję w plastry i rozkładam każdy z osobna na dużym talerzu. Na poszczególnych częściach kładę plaster mozzarelli, na nią trochę sosu czosnkowego i całość posypuję startym parmezanem.
Zaletą tak zrobionych pomidorów jest to, że są bardzo smaczne i szybko zostają zjedzone. Wadą – nie zmieści się ich byt dużo na talerzu, więc często je trzeba dorabiać.
Pomidory możemy też po prostu pokroić w plasterki i rozłożyć na talerzu tak, by zachodziły na siebie i posypać drobno posiekaną cebulką, doprawić solą i pieprzem. To najszybszy sposób.
Można też przekładać je plastrami mozzarelli, dołożyć kilka oliwek i polać oliwą lub sosem vinegret.
Faszerowane bułeczki
To jest moje odkrycie z ostatnich miesięcy, którym postanowiła się z wami podzielić.
Kupuję duże grahamki, odcinam w każdej bułce górną część, by móc wydrążyć miąższ. Smaruję wewnątrz masłem, rozkładam je na blasze i przygotowuję farsz.
Mielone mięso podsmażam na patelni aż straci różowy kolor, dodaję drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek – ilości wedle upodobań – i duszę pod przykryciem około 10 minut, mieszając co jakiś czas, by nie przywarło.
Następnie dodaję koncentrat pomidorowy lub trochę ketchupu. Wszystko przyprawiam sproszkowanym chili, pieprzem, solą i ziołami oraz odparowuję, by całość była gęsta. Na koniec dodaję pokrojony drobno szczypiorek lub koperek.
Powstały farsz nakładam w przygotowane wcześniej grahamki. Posypuję startym żółtym serem i wstawiam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Wystarczy kilkanaście minut, by ser się rozpuścił i lekko zrumienił, a bułeczki stały się chrupiące. Podajemy oczywiście na gorąco.
Tego rodzaju przystawki to zaledwie kilka propozycji, ale – jak widzicie – naprawdę niewiele trzeba, by wyczarować coś pysznego. Zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się swoimi udanymi przepisami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze