Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

Tradycją już jest rozpoczynanie sezonu grillowego w czasie tzw. weekendu majowego, czyli w okresie 1-3 maja. W telewizji i na billboardach roi się wtedy od reklam zachwalających produkty różnych marek, w sklepach robi się tłoczno w dziale z grillami, węglem drzewnym lub brykietem oraz mięsem.


Grill jest szybkim i smacznym sposobem na obiad, kolację, na imprezę rodzinną czy w gronie przyjaciół. Grillowanie jednak to nie tylko jedzenie, to prawdziwy ceremoniał. Rozpoczyna się nawet na kilka dni przed samym wydarzeniem.
Od czego zacząć?
Przede wszystkim warto zastanowić się, czym chcemy poczęstować naszych gości i zrobić listę zakupów, która zdecydowanie ułatwi przygotowania. Grill nie opiera się przecież tylko na kiełbaskach i karkówce. Trzeba też kupić dodatki, przekąski, napoje itp.

Zobacz też:
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
W sklepach jest mnóstwo gotowych produktów na grilla: pakowanych szaszłyków, karkówek w przyprawach, boczku, kiełbasek z serem lub bez. Z własnego doświadczenia polecam zakup mięsa nieprzetworzonego w żaden sposób.
W sklepie warto zapytać, czy polecają daną partię, czy nie. Nie zawsze trafimy na miłego sprzedawcę, jednak często udaje się ustalić, że np. lepiej ukroić produkt z nowego kawałka lub z której strony jest ładniejszy, chudszy i bardziej miękki.

Kolejnym elementem przygotowań jest marynata. Ja w ostatnich latach stosuję swój niezawodny przepis i jeszcze nie zdarzyło się, by komuś nie smakowało:
Pozostaje nam jeszcze ustalenie alternatywy pogodowej. Zapraszamy gości, szykujemy się na świetną zabawę na zewnątrz, mamy wszystko przygotowane, a tu nagle aura płata figla, pojawiają się chmury, deszcz, robi się bardzo nieprzyjemnie… Co teraz? Odwoływać wszystko? Nie ma sensu! Zawsze można się schronić!
Przekąski z grilla

Osoby mieszkające w domu jednorodzinnym mają łatwiej – do dyspozycji najczęściej jest kryty taras lub po prostu garaż. Na działkach w mieście może jest trochę mniej miejsca, ale też ukrycie się w altance jest jak najbardziej możliwe.
W bloku, jeśli sąsiedzi wyrażą zgodę, można spróbować przenieść grilla na balkon. Jeśli zaś żadna z opcji nie wchodzi w grę, są jeszcze grille elektryczne, które moim zdaniem naprawdę świetnie sprawdzają się w sytuacji, kiedy pogoda nie sprzyja.
Zadbaj o dodatki
W czasie grilla nie wypada stawiać na stole samego chleba, ketchupu i musztardy. Poza produktami z grilla (karkówka, boczek, ryba, kaszanka, pierś z kurczaka, pałki lub skrzydełka z kurczaka, kiełbaska) powinniśmy pamiętać też o dodatkach.
Uważam, że sos czosnkowy lub sos tzatziki to niezbędniki. Pokrojone pomidory z mozzarellą również będą świetnie pasowały.

Polecam też bułeczki z masłem czosnkowym, które położone na grillu staną się chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku – można przygotować bagietki lub zwykłe bułki.
Wystarczy kupić masło, drobno pokroić kilka ząbków czosnku, dodać ulubione zioła, sól i pieprz do smaku. Następnie należy naciąć bułki, tak jakbyśmy kroili je na kromeczki, ale nie przecinać ich do końca. Każdą z powstałych części smarujemy przyprawionym masłem. Bułeczki zawijamy w spożywczą folię aluminiową i voilà!
Bez względu na wszystko najważniejsze jest towarzystwo, w którym chcemy spędzić te kilka godzin, czasem może nawet cały długi wieczór. Grillowanie powinno przede wszystkim sprawiać nam radość. Więc bawcie się dobrze!


Polecane przez autora:
- Zalety truskawek
- Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski
- Przepis na sos czosnkowy
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze