Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

Nie każdy lubi spotykać się z innymi w barach, na dyskotekach czy imprezach plenerowych. Niektórzy wolą spędzać czas na tzw. domówkach, ale to wcale nie znaczy, że gorzej się bawią!


Jeśli organizujesz spotkanie dla rodziny lub znajomych, robisz parapetówkę czy nawet imprezę imieninową/urodzinową, z pewnością podstawową sprawą, którą powinieneś się zająć, jest jedzenie.
Poza gorącymi daniami, nie możesz zapomnieć o przekąskach. Jednocześnie powinieneś wziąć pod uwagę to, że przekąski nie będą zjedzone, jeśli przygotujesz zbyt wiele dań gorących. Nie można z niczym przesadzić.
Warto również pamiętać, że nie jest mile widziany stół, na którym (poza zastawą) prawie nic nie ma. Przekąski dają nam tu spore pole manewru. Możemy łączyć różne smaki i podawać je w ciekawy sposób. Można zaserwować przekąski na ciepło lub na zimno.

Które z nich są proste, ale jednocześnie smaczne? (Sałatki pominę w moich propozycjach, choć według mnie na każdej imprezie powinna pojawić się przynajmniej jedna. Przepisów na nie jest mnóstwo, a i samemu można wymyślać nowe.)
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Jajka
Jajka można podawać na różny sposób: na miękko, na twardo, sadzone, jajecznica, omlet – każdy wie, o co chodzi, prawda? Na domówkę jajka pasują zawsze.

Najszybciej przygotujemy jajka na twardo z majonezem i ze szczypiorkiem. Można się jednak pokusić o bardziej wymyślne jajka faszerowane – w skorupkach albo bez.
Moja mama na przykład preferuje jajka w skorupkach, co niestety wymaga dużo cierpliwości i precyzji. Jeśli nie posiada się odpowiedniego narzędzia do przekrojenia skorupek, najlepiej wykorzystać nóż z tzw. piłką. Jajka należy ugotować na twardo i przekroić je wzdłuż wraz ze skorupkami.
Następnie wydrąża się żółtko wraz białkiem, drobno sieka, dodaje również drobno posiekany szczypiorek, sól, pieprz i nieco majonezu lub jogurtu, by masa się nie rozpadała.
Następnie trzeba w skorupki nałożyć przygotowany farsz. Przed podaniem każde jajko obtaczamy od strony farszu w bułce tartej i smażymy na patelni. Ciepłe smakują najlepiej!

Pomidory
Pomidory również możemy przygotować w różnoraki sposób. Ja najczęściej serwuję je z mozzarellą, sosem czosnkowym oraz tartym parmezanem.
Pomidory kroję w plastry i rozkładam każdy z osobna na dużym talerzu. Na poszczególnych częściach kładę plaster mozzarelli, na nią trochę sosu czosnkowego i całość posypuję startym parmezanem.
Zaletą tak zrobionych pomidorów jest to, że są bardzo smaczne i szybko zostają zjedzone. Wadą – nie zmieści się ich byt dużo na talerzu, więc często je trzeba dorabiać.
Pomidory możemy też po prostu pokroić w plasterki i rozłożyć na talerzu tak, by zachodziły na siebie i posypać drobno posiekaną cebulką, doprawić solą i pieprzem. To najszybszy sposób.

Można też przekładać je plastrami mozzarelli, dołożyć kilka oliwek i polać oliwą lub sosem vinegret.
Faszerowane bułeczki
To jest moje odkrycie z ostatnich miesięcy, którym postanowiła się z wami podzielić.
Kupuję duże grahamki, odcinam w każdej bułce górną część, by móc wydrążyć miąższ. Smaruję wewnątrz masłem, rozkładam je na blasze i przygotowuję farsz.
Mielone mięso podsmażam na patelni aż straci różowy kolor, dodaję drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek – ilości wedle upodobań – i duszę pod przykryciem około 10 minut, mieszając co jakiś czas, by nie przywarło.
Następnie dodaję koncentrat pomidorowy lub trochę ketchupu. Wszystko przyprawiam sproszkowanym chili, pieprzem, solą i ziołami oraz odparowuję, by całość była gęsta. Na koniec dodaję pokrojony drobno szczypiorek lub koperek.

Powstały farsz nakładam w przygotowane wcześniej grahamki. Posypuję startym żółtym serem i wstawiam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Wystarczy kilkanaście minut, by ser się rozpuścił i lekko zrumienił, a bułeczki stały się chrupiące. Podajemy oczywiście na gorąco.
Tego rodzaju przystawki to zaledwie kilka propozycji, ale – jak widzicie – naprawdę niewiele trzeba, by wyczarować coś pysznego. Zachęcam do eksperymentowania i dzielenia się swoimi udanymi przepisami.
Zobacz inne inspiracje na przekąski


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze